Υγεία και Ευεξία

Φυστικοβούτυρο – Η αλήθεια για την χοληστερίνη

Το φυστικοβούτυρο εκτός από την υπέροχη γεύση του έχει ουσίες πολύ ευεργετικές  για την υγεία  όπως πρωτεϊνη, καλή χοληστερόλη και φυτικές ίνες. Είναι ένα από τα πρωτεϊνικά τρόφιμα που περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια ινών ανά μερίδα (δύο κουταλιές της σούπα).

Οι ίνες διατηρούν το πεπτικό σύστημα σε καλή κατάσταση λειτουργίας και μπορούν επίσης να μειώσουν την ολική χοληστερόλη βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την καρδιαγγειακή υγεία .

Η αλήθεια για την χοληστερόλη

Η χοληστερόλη ταξινομείτε σε  :  Λιποπρωτεϊνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και Λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας (HDL)

H   LDL είναι γνωστή ως η ‘κακή χοληστερόλη’ ενώ η HDL έχει ονομαστεί ως η ‘καλή χοληστερόλη’.  Το φυστικοβούτυρο περιέχει την ‘καλή χοληστερόλη’ που όταν είναι σε υψηλά επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. (Η χοληστερόλη δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κίνδυνος για την υγεία , καθώς παρέχει σταθερότητα σε κάθε κύτταρο του σώματος).

Η HDL χοληστερόλη στο φυστικοβούτυρο απομακρύνει την κακή χοληστερόλη (LDL) . Η HDL  διατηρεί υγιή τα εσωτερικά τοιχώματα του ενδοθηλίου συμβάλλοντας στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης η οποία είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή.

Το φυστικοβούτυρο περιέχει μαγνήσιο σε ποσότητα ίση με 14% της ημερήσιας ανάγκης πρόσληψης του ανθρώπου (ανά 1 μερίδα = δύο κουταλιές της σούπας). Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον μεταβολισμό της γλυκόζης, κάτι που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Προσοχή σε δύο σημεία

Πρέπει πάντα να ελέγχετε την ετικέτα της συσκευασίας για τα περιεχόμενα, αφού ορισμένες μάρκες προσθέτουν περιττά συστατικά, τα οποία μειώνουν την ευεργετική δράση από τις θρεπτικές ουσίες.

Επίσης, μόλις ανοίξετε ένα βαζάκι φυστικοβούτυρο, θα πρέπει να το συντηρείτε στο ψυγείο, για να εμποδίσετε την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

ΠΗΓΗ: https://www.iatropedia.gr/