Φασόλια μέτρια
Καλλιεργούνται σε όλη τη Μακεδονία και ιδιαίτερα στην περιοχή των Σερρών, χαρίζοντας τους τη γεύση τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καρπού. Είναι μικρού μεγέθους, λεπτόφλουδα και χρησιμοποιούνται τόσο για τη παραδοσιακή φασολάδα, όσο και για άλλες γευστικές παραλλαγές. Εντάξτε τα στη διατροφή σας, στα πλαίσια ενός υγιούς και ισορροπημένου διαιτολογίου.
Συνταγή
Φασόλια με Λουκάνικο
Υλικά:
- 400γρ φασόλια βρασμένα
- 500ml ζωμός απο το βράσιμο
- 120ml εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 150γρ λουκάνικο κομμένο σε κομμάτια
- 200γρ ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
- 150γρ καρότα σε κύβους
- 50γρ ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα
- 20ml ξίδι βαλσάμικο
- 20γρ ξύσμα λεμονιού
- 20ml μέλι
- 2γρ φρέσκο δενδρολίβανο
- 80γρ βούτυρο
- αλάτι
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα που έχουμε τοποθετήσει σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το λουκάνικο μέχρι να ροδίσει . Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε απο την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι με το λάδι τα κρεμμύδια , το σκόρδο και τα καρότα και τα σωτάρουμε μέχρι το καρότο να πάρει χρώμα και να μαλακώσει ελαφρώς. Αλατίζουμε και προσθέτουμε τον ζωμό των φασολιών, τα σύκα και τα φασόλια.
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά (περίπου μέχρι το μισό του αρχικού όγκου τους). Στη συνέχεια, βάζουμε ξανά το λουκάνικο στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ξίδι, το ξύσμα λεμονιού, το μέλι και το δενδρολίβανο και μαγειρεύουμε για ακόμη 2 – 3 λεπτά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.