Φασόλια γίγαντες
Η ποικιλία αυτή των φασολιών, με το χαρακτηριστικό μέγεθος και τη νοστιμιά τους είναι πολύ αγαπητή. Καλλιεργείται παραδοσιακά στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, περιοχή με εξαιρετικές εδαφοκλιματικές συνθήκες που κάνουν το φασόλι αυτό τόσο νόστιμο και ξεχωριστό.Πρωταγωνιστεί σε πολλές παραδοσιακές και όχι μόνο συνταγές . Όπως όλα τα φασόλια, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, γεγονός που το καθιστά απαραίτητη προσθήκη στο διαιτολόγιο μας. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση οσπρίων συνδέεται θετικά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Συνταγή
Φασόλια Γίγαντες με πιπεριές και παστουρμά
Υλικά:
- 250γρ φασόλια γίγαντες
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 4 πιπεριές φλωρίνης σε ροδέλες
- 2 φύλλα δάφνης
- 6 φέτες παστουρμά καθαρισμένες απο το τσιμένι
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
- 2 κ.σ ξίδι
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε απο το προηγούμενο βράδυ τους γίγαντες σε κρύο νερό. Την επόμενη μέρα τους βράζουμε σε μία κατσαρόλα για 2-3 λεπτά πετάμε το πρώτο νερό και τους ξεπλένουμε (αν θέλουμε τα όσπρια πιο ελαφριά επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές τη διαδικασία). Συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 ώρα περίπου σε μπόλικο νερό . Τους αλατίζουμε στο τελευταίο τέταρτο και έπειτα τους στραγγίζουμε κρατώντας ένα 1 φλιτζάνι απο το νερό που έβρασαν. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι τις 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι , το σκόρδο και τις πιπεριές ώσπου να μαραθούν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C . Σε μία γάστρα ή σε ένα πυρέξ τοποθετούμε τους γίγαντες μαζί με τα λαχανικά, την δάφνη , αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι μαζί με το νερό στο οποίο έβρασαν τα φασόλια. Ψήνουμε τους γίγαντες σκεπασμένους για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό όσο ψήνονται. Δεκαπέντε λεπτά προτού σβήσουμε τον φούρνο προσθέτουμε τον παστουρμά ενώ στα τελευταία πέντε λεπτά του ψησίματος ρίχνουμε το μαϊντανό και σβήνουμε με ξύδι. Ανακατεύουμε προσεκτικά.