Οινοποιείο Πατιστής

Οι αμπελώνες Πατιστής εκτείνονται στους νότιους πρόποδες του Πηλίου, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στον Παγασητικό κόλπο και το Αιγαίο πέλαγος. Από την μία πλευρά το βουνό Πήλιο παρέχει την κατάλληλη προστασία στους αμπελώνες και από την άλλη το Αιγαίο πέλαγος προσφέρει την δροσερή του αύρα, κυρίως το καλοκαίρι. Το μικρό αυτό αγρόκτημα των 60 στρεμμάτων παράγει σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας από αμπελώνες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης που βρίσκονται στην κορυφή καλά στραγγιζόμενων, σχιστολιθικών εδαφών.

 Τα κρασιά που παράγονται σε αυτό το μοναδικό μέρος χαρακτηρίζονται απο ένα σπάνιο συνδυασμό σαφώς καθορισμένων γεύσεων και μεταξένιας υφής, έντονη συγκέντρωση χωρίς καμμία αίσθηση κορεσμού και ικανότητας να αναπτύξουν μεγάλη πολυπλοκότητα με την πάροδο του χρόνου.

Ξεπερνώντας τα όρια του βιολογικού

Πιστεύουμε στη σοφία της φύσης. Είμαστε πρωτίστως γεωργοί και προσπαθούμε να δουλέψουμε το μοναδικό έδαφος των αμπελώνων μας, διατηρώντας και προάγοντας την ήδη υπάρχουσα βιοποικιλότητα.

Στους αμπελώνες Πατιστή εφαρμόζονται βιολογικές πρακτικές από το 1980. Αυτό γίνεται, αφενός γιατί η πεποίθησή μας είναι ότι οι πρακτικές αυτές προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην παραγωγή του κρασιού μας, αφετέρου δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο την προσοχή και την φροντίδα μας στο παρθένο αγρόκτημά μας.

Η βιολογική καλλιέργεια τρέφει το έδαφος, ενισχύοντας την ποικιλομορφία και τη ζωτικότητα των μικροοργανισμών, βελτιώνοντας έτσι την υγεία των αμπελώνων και την πολυπλοκότητα της γεύσης σταφυλιών.

Στους αμπελώνες Πατιστή δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ανόργανα λιπάσματα, παρασιτοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα. Αντ ‘αυτού, βασιζόμαστε σε πρακτικές, όπως η παραγωγή κομπόστ, για να αυξήσουμε τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών στο έδαφος, στην καλλιέργεια εδαφοκάλυψης (cover crop) για τον έλεγχο της διάβρωσης και για να παράσχουμε καταφύγιο και τρόφιμα στα ευεργετικά έντομα καθώς, επίσης και οργανική ύλη για τους αμπελώνες μας. Ως αποτέλεσμα, τα εδάφη και τα αμπέλια μας, όπως και τα οπωροφόρα δέντρα, οι καρυδιές, τα λουλούδια και οι κήποι λαχανικών μας είναι φυσικά υγιείς και πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και στις έντονες κλιματικές συνθήκες.