Διατροφή και μαγειρική

Τάρτα 🍋 λεμονιού 🍋 με ψημένη μαρέγκα

Για τη βασική ζύμη για τάρτα

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρησεις Αγρόκτημα Αντωνόπουλου
  • 150 γρ. βούτυρο κομμένο σε καρέ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 1-2 κ.σ. κρύο γάλα ή κρύο νερό

Για την κρέμα λεμονιού


Για τη μαρέγκα

Για την Τάρτα

Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι µε το αλάτι σε λοφάκι. Κάνουμε λακκούβα µε τα δάχτυλά µας. Βάζουμε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό.Με τα ακροδάχτυλα τα ανακατεύουμε να ενωθούν λίγο-λίγο και γύρω-γύρω παίρνουμε το αλεύρι μέσα στα υλικά μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.Προσθέτουµε το γάλα και αρχίζουμε να ενώνουμε τη ζύμη. Όλα αυτά γίνονται µε γρήγορες κινήσεις.

Ανάλογα µε τη θερμοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού μπορεί η ζύμη να χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρό. Με την παλάμη σπρώχνουμε, ανοίγοντας-απλώνοντας, τη ζύμη στον πάγκο.  Τη μαζεύουμε πίσω και επαναλαμβάνουμε 2 με 3 φορές μέχρι να είναι απαλή η υφή της.

Δίνουμε στη ζύμη σφαιρικό σχήμα και την τυλίγουμε µε μεμβράνη. Την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30 λεπτά. Από τη συνταγή αυτή, βγαίνει 1 (ένα) φύλλο για ταρτιέρα 26 ή 28 εκ..

Για το άνοιγμα και το στρώσιμο

Παγωμένη όπως είναι η ζύμη, την ανοίγουμε σε φύλλο µε χοντρό πλάστη είτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες είτε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 με 4 χιλιοστά και πρέπει όταν τη στρώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα 26 εκ. να καλύπτει και τα τοιχώματα και να εξέχει λίγο.

Με τη βοήθεια του πλάστη ανασηκώνουμε τη ζύμη και τη στρώνουμε στην ταρτιέρα.  Την καθίζουμε σωστά στις γωνίες και φροντίζουμε να έχει αρκετή ζύμη στα τοιχώματα.

Με την ανάποδη από ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα περισσεύματα. Τρυπάμε καλά το φύλλο της τάρτας και την αφήνουµε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί.

Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα και το τσαλακώνουμε σε µπάλα.

Το ανοίγουμε και το καθίζουμε πάνω στην τάρτα. Γεμίζουμε μέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.).

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε την τάρτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C βαθμούς για 20 λεπτά.  Αφαιρούμε τη λαδόκολλα µε τα βαρίδια. Ψήνουμε ξανά την τάρτα για 10 με 15 λεπτά, να ροδίσει καλά.

Για την κρέμα

  1. Βάζω σε ένα μικρό μπολ το μισό νερό και το κορν φλάουρ και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, έως ότου διαλυθούν και ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσθέτω το υπόλοιπο νερό, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Αδειάζω το μίγμα σε μια κατσαρόλα. Βάζω την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και μόλις αρχίσει το μίγμα να ζεσταίνετε προσθέτω το μίγμα με το κορν φλάουρ. Ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά. Περνάω την κρέμα από ψιλή σίτα για να σουρώσω το ξύσμα και τυχόν υπολείμματα από τους κρόκους. Προσθέτω το βούτυρο και ανακατεύω μέχρι να λιώσω και να ενωθεί με το μίγμα. Αδειάζω την κρέμα ζεστή στην βάση της τάρτας.

Για την μαρέγκα

  1. Βάζω σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ανακατεύοντας συνεχώς βράζω σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό.
  2. Βάζω τα ασπράδια με το αλάτι στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάω σε σφιχτή μαρέγκα. Χωρίς να σταματήσω το μίξερ, ρίχνω με συνεχή ροή το μίγμα του νερού με τη ζάχαρη.
  3. Βάζω την μαρέγκα σε ένα κορνέ και γαρνίρω την επιφάνεια της τάρτας. Βάζω την τάρτα στο γκριλ του φούρνου, έως ότου η μαρέγκα πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιήσω και φλόγιστρο για το καψάλισμα.

Λίγα μυστικά για την ζύμη της τάρτας

  • Η ζύμη τάρτας πρέπει να γίνει με γρήγορες κινήσεις.
  • Αν θέλεις τάρτα αφράτη και τραγανή σαν μπισκότο δεν πρέπει να ζυμώσεις και να δουλέψεις πολύ την ζύμη βουτύρου.
  • Να παγώσεις καλά την ζύμη τάρτας στο ψυγείο το λιγότερο για 20 λεπτά πριν την βάλεις στο φούρνο.
  • Όσο πιο παγωμένη είναι η ζύμη όταν µπει στο φούρνο τόσο πιο τραγανό και αφράτο θα γίνει το φύλλο όταν ψηθεί.
  • Όσο περισσότερο παγώσει, τόσο πιο σωστά θα ανοίξει και δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Διατηρείται για 4 με 5 ημέρες στο ψυγείο ή για 2 μήνες στην κατάψυξη, αρκεί να την ξεπαγώσουμε από την προηγούμενη μέρα στη συντήρηση του ψυγείου.
  • Ψήνουμε με τυφλό ψήσιμο για να γίνει τραγανή η τάρτα.
  • Τυφλό ψήσιμο τάρτας σημαίνει πάνω στην κρύα ζύμη βάζουμε λαδόκολλα, το γεμίζουμε με όσπρια ωμά για βαρίδια και ψήνουμε (Έτσι, η τάρτα ψήνεται χωρίς να φουσκώνει ανομοιόμορφα. )
  • Τα βαρίδια (όσπρια) αφού κρυώσουν τα φυλάμε για μελλοντική χρήση  (Δεν πετάμε τα βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.) που χρησιμοποιήσαμε)
  • Μετά το τυφλό ψήσιμο η τάρτα χρειάζεται επιπλέον ψήσιμο.
  • Για να κανείς αδιάβροχη την τάρτα σου και να μην τραβήξει υγρασία μετά το τυφλό ψήσιμο αλείφεις την βάση με διάλυμα αυγού . Ψήνεις για 3 με 4 λεπτά να κάνει φιλμ.
  • Μπορούμε να διατηρήσουμε την ψημένη τάρτα για 1 μήνα στην κατάψυξη, αρκεί να την τυλίξουμε µε μεμβράνη πολύ καλά.
  • Αφού κρυώσουν τα φυλάμε για επόμενες χρήσεις.